Netrendeljen nálunk!
dr. Szappanos Zsuzsanna
dr.Szappanos Zsuzsanna
• Med Plusz Serv Bt.
Pest megye  2022  Tahitótfalu  Nefelejcs köz 2.
• Telefonszám:
• Email: medplusz(kukac)gmail(pont)comTÉRKÉP
Szakterület: • neurológus (ideggyógyász) szakorvos
Specializáció:  • 
Rendelési időpontok

Med Plusz Serv Bt. Tahitótfalu •  Magyarország
Cím (TÉRKÉP): 
2022 Tahitótfalu Nefelejcs köz 2.
Email: medplusz(kukac)gmail(pont)com

16 Kérdés, vélemény

  1. paciens:
    Kelt: 2013-04-02, 20:10 | Permalink

    terhesség+epilepszia gyógyszer Tisztelt Doktornő! Szeretnék teherbe esni, de jelenleg 2×1 Depakine Chrono 300 mg-os epilepszia gyógyszert szedek. 2008. márc.-ban volt két nagyrohamom, majd vizsgálatokkal megállapították, hogy jobb oldali frontális AVM-em van. Májusban, majd szeptemberben műtöttek endovascularis módszerrel. A decemberi kontroll eredménye: “a draináló vénákon keresztül nincs gyorsult áramlás”. Az idegsebészem a gyógyszer elhagyását javasolta. A neurológusom viszont vérvétel után (valoprinsav:38 mikrogramm/ml) a gyógyszerszedés folytatását javasolta, a teherbeesési terveim tudatában is. Szeretnék minél kevesebb kockázattal járó terhességet, mind a magzat, mind a saját szempontomból. Viszont éveket nem szeretnénk várni a babára. Kérdésem: Ön szerint indokolt a gyógyszerszedés? Mit tehetek egy biztonságos terhességért? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Lucuzs

    • Dr Szappanos Zsuzsanna:
      Kelt: 2013-04-02, 20:11 | Permalink

      “Kedves Lucuzs! Leveléből egy lényeges adat nem derült ki, nevezetesen, hogy hány éves.A leírtak szerint egy éve adott jelt magáról az AVM, mégpedig epilepsziás rohamokat provokálva, ezzel hívta fel a figyelmet az egyébként más veszélyeket is rejtő fejlődési rendellenességre.
      Hála a modern képalkotó vizsgálatoknak, hamar kiderült, hogy nem idiopathiás epilepsziás betegsége van, hanem a malformáció agykérget és agyhártyákat irritáló növekedése provokálta a kóros agyi elektromos működést, és váltotta ki a nagyrohamokat.
      Írja, hogy a műtét sikeres volt.Idegsebésze biztonságosnak ítélte meg a műtét utáni állapotát, melyet valószínűleg kontroll vizsgálatok is alátámasztottak.Valóban! A sebészeti beavatkozást követően a hasonló hátterű rohamok nagy százalékban megszűnnek.A biztonságos rohammentességhez azonban az eddig elteltnél több idő szükséges.Nem kell éveket várnia, de még egy-két évig javasolt az antiepilepticum szedése.Ha a betegség kezdetétől három évig gyógyszer mellett panasz és rohammentes lesz, a kontroll vizsgálatok nem jeleznek kiújulást, vagy epilepsziás működészavart, akkor neurológusa ellenőrzése mellett a valproát /Depakine chrono/ szedését abbahagyhatja.Ha még fiatal, nyilván nem történik tragédia, ha babája csak később fog megszületni.Ellenben lesz önből egy magabiztos, egészségtudattal bíró ,teljes értékű anyuka.Az epilepsziás roham nagy veszélyt rejt mind az anya, mind a születendő gyermek számára, ezt nem szabad kockáztatni.Szerencsére ma már vérből és magzatvízből végzett vizsgálatokkal kiszűrhetők azok az esetek, ahol az antiepileptikus kezelés fejlődési rendellenességet idézett elő. Ez nagyon ritkán fordul elő,de lehetséges, ezért önnek inkább a kivárást tanácsolnám.Amennyiben egy ideig még szedni fogja a gyógyszert,akkor meg kéne beszélnie orvosával, mi okozza, hogy a gyógyszer vérszintje nem éri el a therápiás hatású értéket/60-100mg%/.Biztonságos terhességéért még ezenkívül is sokat tehet. Bízzon a jövőben, éljen minden szempontból értékesen, egészségesen.Kívánom hogy pár év múlva boldog anyuka legyen,erre nagy esélye van.Üdvözlettel:Dr.Szappanos Zsuzsannna


Kérdezzen az orvostól

Kérdéseit regisztráció és/vagy belépést követően tudja feltenni az akkor láthatóvá váló szövegmezőben. A feltett kérdés azonnal láthatóvá válik az Ön felhasználóneve alatt.

Híreim